Blog,  Przekąski,  Przepisy

Witariańskie chlebki marchewkowe

Witariańskie chlebki marchewkowe 🥕🥕🍞

Bez glutenu, bez pieczenia. Chlebki robimy z pulpy marchewki, która została po wyciśnięciu soku. (ok2szkl.)

Lista składników:

  • Siemię lniane ok.1/2szklanki
  • Płatki drożdżowe nieaktywne (2-3 łyżki)
  • Suszona cebula lub czosnek 1/2 łyżki
  • Sos sojowy 1 łyżka
  • Kurkuma
  • 3-4 łyżki wody
  • Pieprz, sól i inne dowolne przyprawy.

Wykonanie:

Mieszamy wszystkie składniki, czekamy chwilę aby siemię lniane związało masę i formujemy chlebki/placuszki lub rozkładany całość na papierze do pieczenia jeśli suszymy w dehydratorze (po kilku godzinach kroimy na kwadraty i dosuszamy dalej). Gdy masa jest zbyt sucha dodajemy wody. Suszymy ok.12 godzin. w temp.do 48°C. Można podawać kanapeczki z pastą słonecznikową lub serkiem np. wegańskim z nerkowców, liściem sałaty, pomidorem czy ogórkiem. Smacznego

#chlebkimarchewkowe#chlebkisurowe#bezpieczenia#bezglutenu#zdrowaprzekąska#śniadanie#weganskieprzepisy#nasurowo#witarianizm#przepisy#chlebki

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *