Blog,  Desery,  Przepisy

Wegańskie pralinki czyli kulki mocy

Te niepozorne kulki to bomba energetyczna, naturalna słodycz z daktyli i moc z kakao sprawdzą się idealnie w pracy, na uczelni czy podczas kawy z przyjaciółmi. Szybko się je robi i tak samo szybko znikają z talerza. Zasmakują z pewnością dzieciom jak i miłośnikom zdrowych słodkości.

Polecam zrobić te kuleczki a już nie sięgniecie po sklepowe batony czy przekąski z mnóstwem konserwantów i cukrów. A więc do dzieła…

Przepis poniżej!

Składniki:

  • około szklanki orzechów włoskich (wymoczone przez noc)
  • połowa szklanki orzechów pekan
  • 1/2 kubka orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki mąki z orzechów laskowych lub całe orzechy (mielimy)
  • pół szklanki suszonych lub świeżych daktyli (mogą być rodzynki)
  • 3 czubate łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki karobu
  • 4 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 4 czubate łyżeczki masła orzechowego lub tahini
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • kto lubi może dodać cynamon

Składniki posypki:

wiórki kokosowe, kakao, proszek z malin, mąka orzechowa, sezam

Sposób wykonania:

Mielimy orzechy nerkowca na mąkę i przekładamy do miski, mielimy pozostałe orzechy oraz daktyle następnie dodajemy do masy mąkę z orzechów lub zmielone orzechy laskowe i zmielone wcześniej nerkowce, kakao lub dodatkowo karob, szczyptę soli, masło orzechowe i olej kokosowy. Na koniec formujemy ciasto. Gdy jest mało słodkie można dodać syrop daktylowy lub inny słodzik. Można dla aromatu dodać esencji waniliowej. Bez wątpienia nada ona pralinkom jeszcze lepszego zapachu. Formujemy kuleczki i obtaczamy w posypce. Chowamy na około godzinę do lodówki.

Słodkiego dnia!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *