Obiady,  Przepisy

Wegańskie kotleciki z soczewicy

Wegańskie kotleciki z soczewicy z suszonymi pomidorami.🍛😊😋
Zdrowa propozycja na obiad lub jako dodatek ..wystarczy trochę warzyw,sos np.czosnkowy i mamy wege burgera🍔

Składniki:

szklanka soczewicy

pół szklanki komosy ryżowej (Quinoa)

jedna cebulka

2-3 ząbki czosnku

siemię lniane 1 łyżka

garść nasion konopii

natka pietruszki

suszone pomidory (5 – 6)

olej lub oliwa

2 łyżki soku z cytryny

Przyprawy: łyżka papryki wędzonej, łyżeczka kurkumy, garść świeżej bazylii, pół łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz.

Soczewicę ugotować w 2 szklankach wody do miękkości, tak samo ugotować kaszę. Soczewicę po ugotowaniu rozbić tłuczkiem. Cebulkę podsmażyć na patelni i dodać do kaszy i soczewicy. Siemię lniane namoczyć wcześniej w wodzie aż powstanie kleik i połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie dodać podsmażoną cebulkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Smak można wzbogacić pieczarkami podsmażonymi wraz z cebulką. Dodać przyprawy i posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wymieszać i formować kotleciki. Wyłożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach

#kotlety #weganskiekotlety #wegeobiad #zdrowejedzenie #obiad #kolacja #soczewica

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *