Blog,  Pasty,  Przekąski,  Przepisy

Wegański twarożek z nerkowców

Pyszne smarowidło na kanapkę

Twarożek z nerkowców to delikatny i pyszny zamiennik nabiału. Całkowicie roślinny, ma kremową konsystencję i mnóstwo witamin.

Orzechy nerkowca zawierają mnóstwo potasu, magnezu, fosforu i wapnia a także kwasu foliowego i witaminy K. Są również bogate w białko i zdrowe tłuszcze dlatego warto je włączyć do swojej diety. Natomiast orzechy brazylijskie ceni się głównie ze względu na zawartość selenu, którego zawierają najwięcej ze wszystkich orzechów. Można z nich przygotować mleko roślinne lub twarożek.

Składniki na twarożek:

1/2 szkl. wymoczonych nerkowców

1/2 szkl. orzechów brazylijskich

Sok z połowy cytryny

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

woda (ewentualnie)

Orzechy brazylijskie moczymy kilka godzin lub cała noc, blendujemy z wodą (2-3 szklanki), daktylem i szczyptą soli. Powstanie pyszne orzechowe mleko, po przecedzeniu powstałą pulpę wykorzystujmy do twarożku. Orzechy nerkowca wymoczone przekładamy do pojemnika, dodajemy pulpę orzechowa z powstałego mleczka, wciskamy sok z cytryny i dodajemy resztę składników. Blendujemy na gładką masę. Przekładamy do miseczki i dodajemy pokrojony szczypiorek, rzodkiewkę, rzeżuchę. Doprawiamy do smaku. Smarujemy powstałym twarożkiem chlebki, nakładany plasterki pomidora, ogórka lub inne ulubione warzywa, posypuję kiełkami rzeżuchy.

#domowytwarożek#weganskitwarozek#beznabialu#pastadokanapek#twarożek#nerkowce#twarozekznerkowcow#kuchniaroslinna#weganskieprzepisy#rawfood#nasurowo#witarianizm#smarowidło#dochleba#śniadanie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *