Blog,  Desery,  Przepisy

Wegański pudding waniliowy

Przepis:

1/2 litra mleka roślinnego

2-3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu

ziarenka z laski wanilii lub esencji waniliowej

1 łyżka oleju kokosowego

2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (w zależności od tego czy lubimy budyń bardziej lub mniej gęsty)

Wykonanie:

2/3 mleka podgrzej w garnku na małym ogniu z olejem kokosowym. Pozostałą część mleka wymieszaj z cukrem, wanilią i mąką ziemniaczaną. Do gotującego się mleka wlej powoli resztę mleka wymieszanego z pozostałymi składnikami. Cały czas mieszaj by nie powstały grudki. Gdy budyń zgęstnieje, zestaw go z ognia a następnie przełóż do miseczek. Podawaj z owocami lub sosem czekoladowym.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *