Wegański makowiec na stole
Blog,  Desery,  Przepisy

Wegański makowiec prawie RAW

Jeśli lubicie makowiec zachęcam do wypróbowania ciasta w wersji bezglutenowej i wegańskiej z bakaliami, pachnący migdałami i pomarańczą. Wegański makowiec świetnie się sprawdzi na wigilijnym lub wielkanocnym stole. Z pewnością będzie też godnym uwagi deserem na każde inne święto czy okazję.

Kiedy macie zmielony mak nie musicie go gotować, ja miałam nie mielony więc po namoczeniu w wodzie (12-14 godz.) zagotowałam go z mlekiem migdałowym na małym ogniu aby zmiękł i zblendowałam.

Lista składników na wegański makowiec

Spód

  • 3/4 szklanki migdałów (namoczone i obrane ze skórki)
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych (zmielone na proszek)
  • 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 3-5 łyżek mleka roślinnego (użyłam niesłodzone migdałowe)

Masa makowa

  • 2 szklanki maku (zmielonego)
  • 2 szklanki nerkowców(namoczone ok 6-8 godz)
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (namoczone)
  • pół szklanki suszonych fig lub śliwek +1/2 szklanki wody do moczenia
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego (kokosowe lub migdałowe)
  • połowa pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 10 szt. daktyli (świeże lub wymoczone w wodzie)
  • esencja migdałowa (kilka kropli)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki siemienia lnianego złotego (zmielone)
  • 1/2 szklanki rodzynek

Polewa

  • gorzka czekolada lub kakao
  • olej kokosowy
  • mleko roślinne
  • syrop z daktyli lub agawy
  • orzechy do dekoracji i skórka pomarańczowa

Wegański makowiec – wykonanie

Na początek namoczony przez noc mak (najlepiej całą dobę) odsączamy z wody i przekładamy do miski.

PS. Jeśli nie macie zmielonego maku to zalejcie go mlekiem migdałowym lub innym roślinnym i zagotujcie na małym ogniu często mieszając (proporcja 2:2) aż cały płyn wchłonie mak i zblendujcie.

Następnie dodajemy do maku zmielonego olej kokosowy, zblendowane nerkowce (orzechy powinny mieć konsystencję serka), sok z pomarańczy, siemię lniane, sól, syrop daktylowy, (który można zrobić blendując miękkie daktyle) z połową pomarańczy i przełożyć do reszty składników. Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałeczki odsączone z wody figi lub śliwki, orzechy włoskie rozdrobnione, rodzynki, esencję migdałową oraz skórkę z pomarańczy, wcześniej sparzoną i całość mieszamy.

Przekładamy masę makową na spód ciasta i chowamy na ok .2 godziny do lodówki.

Na zakończenie po wyjęciu dekorujemy polewą, orzechami i skórką pomarańczową.

Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Z pewnością Wam będzie smakowało. Jeśli chcecie zapoznać się z innymi super przepisami, to zapraszam do działu desery Z kolei aby być na bieżąco, możecie polubić mój profil na portalu Facebook .

Wegański makowiec

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *