Blog,  Obiady,  Przepisy

Wegański bigos z grzybami i suszonymi śliwkami

Dziś pragnę podzielić się z Wami przepisem na wegański bigos o smaku leśnych grzybów z nutą suszonej śliwki. Dodatkowo słodka wędzona papryka nadaje smak mięsa i sprawi, że nawet jedzącym na co dzień bigos w wersji mięsnej, przypadnie on do gustu. Idealnie nada się  na wigilijny stół lub przyjęcie sylwestrowe.

Składniki:

  • 1kg kapusty kiszonej
  • kawałek kapusty białej
  • grzyby leśne
  • pieczarki
  • 1 średnia cebula
  • 10 śliwek suszonych
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • koncentrat pomidorowy
  • przyprawa do bigosu
  • papryka słodka wędzona w proszku
  • jedno jabłko
  • pieprz i sól

Wykonanie:

W większym garnku na oleju np. kokosowym (bezzapachowym) zeszklić cebulę, dodać pokrojone na plasterki pieczarki, sól i pieprz,smażyć razem przez ok. 2 minuty aż pieczarki lekko zmiękną.

Grzyby suszone namoczyć w wodzie następnie pokroić na kawałki.

Kiszoną kapustę przełożyć do garnka (jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej opłukać na sitku), dodać pokrojone suszone śliwki oraz pokrojone suszone grzyby i pieczarki z cebulką.

Dodać resztę przypraw, koncentrat pomidorowy, pokrojone jabłko (opcjonalnie) i dusić wszystko na małym ogniu mieszając co jakiś czas.

Sprawdzić czy potrzebne jest doprawienie papryką wędzoną lub pieprzem, można dodać natkę pietruszki i wymieszać. Podawać z purée ziemniaczanym lub pajdą świeżego chleba.

Zobaczcie na filmie jak go wykonałam

Smacznego!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *