Blog,  Przepisy,  Zupy

Wegańska zupa tajska

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na przepyszną i rozgrzewającą zupę tajską w wersji wegańskiej.

SKŁADNIKI:

3 marchewki, por, seler (włoszczyzna)

180g naturalnego tofu

5 grzybów (pieczarek)

3 łodygi świeżej trawy cytrynowej

1 świeża papryczka chilli lub w proszku

3 cm kawałek świeżego imbiru

2 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka mielonej kurkumy

3 szkl. wody

3/4 puszki mleka kokosowego

2 łyżki sosu sojowego

1 i 1/2 łyżki oliwy do smażenia lub olej kokosowy

2-3 listki laurowe

kilka ziaren ziela angielskiego

Sól, pieprz do podania: makaron ryżowy i świeża kolendra lub natka.

Sposób przyrządzenia: Włoszczyznę gotujemy z liśćmi laurowymi i zielem angielskim w osolonej wodzie, w międzyczasie na patelni podsmażamy tofu aż się zrumieni, wykładamy na miseczkę, wrzucamy imbir, chili, cebulkę. Dodajemy pokrojone pieczarki, trawę cytrynową, sos sojowy, pieprz, kurkumę i wszystko razem dusimy kilka minut. Dodajemy bulion warzywny, mleczko kokosowe, sok z limonki i chwilę gotujemy. Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym oraz posypujemy natką lub kolendrą.

#zupatajska#weganskazupa#zupa#tofu#kuchniaroslinna#weganskieprzepisy#obiad#wegeobiad#smakiazji#zdrowejedzenie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *