Gotowa wegańska fasolka po bretońsku na talerzu
Blog,  Obiady,  Przepisy

Wegańska fasolka po bretońsku z prażokami

Pewnie niektórzy nie wyobrażają sobie fasolki po bretońsku bez kiełbasy czy boczku, ale zapewniam Was, że smak mięsa można uzyskać dzięki wędzonej papryce w proszku. Fasola, która jest bogata w białko, a nawet ma go więcej niż mięso zostaną te same. Wegańska fasolka po bretońsku nadaje się na niedzielny obiad, a jako dodatek do tego obiadu zrobiłam prażoki, które pamiętam z czasów mojego dzieciństwa, okraszone podsmażoną cebulką ze skwareczkami. Prażoki to ugotowane ziemniaki z kilkoma łyżkami mąki, które ubijamy na puree.

Ponieważ dziś już nie jem produktów zwierzęcych, więc tylko okrasiłam je zarumienioną cebulką.

Kto się pisze dziś na pyszną wegańską fasolkę po bretońsku z prażokami. Zapraszam do przepisu!

Składniki:

  • 500 g białej fasoli
  • 1-2 cebule
  • bulion warzywny lub woda
  • szklanka passaty pomidorowej
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka lub więcej wędzonej papryki w proszku
  • łyżeczka przyprawy do dań z fasoli
  • szczypta kurkumy lub pasty z kurkumy
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1- 2 ząbki czosnku
  • ostra papryka w proszku(opcjonalnie)
  • pieprz, sól
Prażoki:
  • ok.1 kg ziemniaków
  • kilka łyżek mąki (użyłam orkiszowej)
  • sól

Wegańska fasolka po bretońsku – wykonanie:

Dzień wcześniej fasolę moczymy w wodzie (zostawiłam na całą noc). Na początek przepłukujemy ją i zalewany świeżą wodą. Następnie gotujemy z listkami laurowymi i zielem angielskim do miękkości. W między czasie gotujemy bulion warzywny. Kroimy cebulę i podsmażamy na oleju słonecznikowym.

Gdy fasola jest już miękka dodajemy podsmażoną cebulkę (część zostawiamy do okraszenia prażoków), następnie wlewamy passatę, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy oraz czosnek. Teraz możemy dodać soli. Nie dodajemy jej wcześniej do gotującej się fasoli bo prawdopodobnie nie zmięknie lub gotowanie znacznie się wydłuży.

Na zakończenie mieszamy wszystko i dusimy kilka minut, możemy teraz dodać wywar z ugotowanych warzyw (bulionu). Marchewkę z bulionu blendujemy z łyżką ugotowanej fasoli i dodajemy do naszego dania aby je zagęścić, jeśli nie chcecie używać mąki.

Prażoki:

Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie a gdy są już miękkie, to odlewamy około połowę wody i posypujemy kilkoma łyżkami mąki. Następnie przykrywamy pokrywką i „parujemy” kilka minut. Po tym czasie dodajemy jeszcze trochę soli i ugniatamy na purree. Na koniec okraszamy naszą podsmażoną cebulką i podajemy z gotową wegańską fasolką po bretońsku.

Zapraszam po inne moje pomysły na obiady

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *