Blog,  Przekąski,  Przepisy

Surowe roladki z cukinii

Prosta pyszna i zdrowa przystawka z roślinnym twarożkiem

Roladki z cukinii napełniane tradycyjnym serkiem to znany pomysł, ale roladki z roślinnym twarożkiem to coś znacznie zdrowszego, zwłaszcza dla osób, które unikają nabiału w swojej diecie. Twarożek można w prosty sposób wzbogacić dodając wędzonej papryki, a jeśli dodamy łyżkę płatków drożdżowych wtedy roladki mają wspaniałe wyraźnie serowe nadzienie, które zaostrza delikatny smak młodej cukinii …a więc rolujemy!

Składniki:

1 średnia cukinia

twarożek wegański z nerkowców

suszone pomidory

listki bazylii

ogórek (świeży lub kiszony)

papryka

szczypiorek

dowolne kiełki (u mnie rzeżucha)

Wykonanie:

Cukinie obieramy obieraczką do warzyw na plastry,lekko solimy aby zmiękła.Opłukujemy i

nakładamy na nią twarożek , następnie paseczki warzyw,bazylię,szczypiorek i rolujemy.Na wierzch kładziemy kiełki np.rzeżuchy.Mozemy posypac pieprzem lub ziarenkami czarnuszki.

Wkładamy do pojemnika i mamy gotową przekąskę do pracy, szkoły lub zdrową przystawkę na imprezę.

Poniżej możecie obejrzeć filmik z robienia tych roladek.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *