Przepisy,  Sałatki

Sałatka z jarmużu z pomarańczami

Pyszna sałatka z jarmużu,sałaty chińskiej (pak choi), pomarańczy, avocado,sera koziego,pestki granatu i czarnuszka do smaku.

Sałatę chińską i jarmuż układamy na talerzu. Kładziemy plastry pomarańczy i awokado. Posypujemy pestkami granatu. Układamy kawałki sera koziego. Posypujemy czarnuszką. Można polać sosem z oleju lub oliwy, soku z cytryny, odrobiną musztardy i miodu.

Zawarty w jarmużu błonnik odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza perystaltykę jelit. Witamina C wspomaga odporność organizmu i chroni przed szkorbutem, witamina K odpowiada za stan kości i krzepliwość krwi, natomiast witamina A za wzrok i cerę. Jarmuż zawiera więcej witaminy C, niż wynosi dzienna norma dla przeciętnego człowieka. Tiamina wspomaga układ nerwowy, natomiast ryboflawina układ odpornościowy oraz regenerację skóry. Wapń jest jednym z głównych składników kości, żelazo chroni przed anemią, a magnez kontroluje funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Jarmuż zawiera więcej wapnia niż mleko!!!
Karotenoidy natomiast chronią organizm przed nadmiarem wolnych rodników, a chlorofil hamuje zmiany nowotworowe, co jest wspomagane przez sulforafan o właściwościach antykancerogennych.

Jarmuż wspomaga zwalczanie bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnych za wrzody żołądka. Wspomaga również wątrobę i nerki, a także oczyszcza organizm z toksyn.

Źródło: lokalnyrolnik.pl

#salatka #zdrowasałatka #jarmuż #fitkolacja #zdrowienatalerzu #przepisy #wegetarianskie #zdrowyposilek #zdrowejedzenie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *