Blog,  Pasty,  Przepisy

Polski hummus czyli pasta z buraka i chrzanu

Klasyczny hummus składa się z ciecierzycy i pasty sezamowej.

Dla miłośników wszelkiego rodzaju past kanapkowych polecam wersję z pieczonego buraka z dodatkiem chrzanu. To doskonała propozycja na Wielkanoc, wystarczy wtedy podać z ugotowanym na twardo jajkiem i odrobiną majonezu. Sprawdzi się także podczas imprezy gdy chcesz zaskoczyć swoich gości podając kolorowe kanapki. Dzieciom możemy zrobić wersję na słodko dodając soku z malin, wtedy pomijamy czosnek i chrzan. Którego dzieciaka nie zachęci różowe smarowidło?

Przepis jest bardzo prosty,wystarczy połączyć kilka składników, oczywiście wcześniej upiec buraki.

A więc zaczynamy!

Składniki:

  • dwa upieczone buraki
  • dwie łyżki chrzanu
  • dwa ząbki czosnku
  • łyżka pasty tahini
  • 4 łyżki śmietanki z nerkowców lub wymoczone kilka godzin nerkowce
  • sok z cytryny
  • odrobina oleju sezamowe lub oliwy
  • ulubione warzywa (świeży lub kiszony ogórek, rzodkiewka, pomidor)
  • sól, pieprz, czarnuszka
  • opcjonalnie: sok z malin lub świeże owoce

Upieczone i wystudzone buraki, obieramy i kroimy na kawałki, wrzucamy do pojemnika gdzie będziemy blendować, następnie dodajemy pozostałe składniki. Wersję dla dzieci robimy podobnie tylko pomijamy chrzan i czosnek i dodajemy sok z malin lub świeże owoce. Hummus w tej wersji nadaje się także do smarowania gofrów lub naleśników 🙂

Blendujemy wszystko na gładka pastę. Doprawiamy do smaku i smarujemy kanapeczki, nakładamy ulubione warzywa np. ogórek kiszony lub posypać czarnuszką i świeżym szczypiorkiem.

Dla tych co nie jedzą pieczywa proponuję użyć zamiast chleba plasterek kalarepki lub rzepy, albo posmarować liść sałaty, ułożyć kilka pokrojonych w słupki warzyw, ulubione kiełki, odrobinę majonezu i zajadać w formie wrapa. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu!

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *