Blog,  Obiady,  Przekąski,  Przepisy

Pizza na surowo

Dzisiaj opiszę i przedstawię także na moim kanale na YouTube (link poniżej) jak wykonać pyszną pizzę na surowo. Podaję przepis na spód do pizzy i osobno na sos

Spód do pizzy:

  • ok.2 szklanki pulpy ze skórki arbuza(biała część)
  • 1 średnia cukinia
  • 3 łyżki siemienia lnianego(zmielone)
  • 2-3 łyżki słonecznika(skiełkowane lub zmielone nasiona)
  • 1/2 łyżki cebulki w proszku
  • 1 łyżeczka(oregano, majeranek, wędzona papryka w proszku)
  • 1 ząbek czosnku(może być w proszku)
  • kilka listków z selera naciowego oraz natkę pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych(opcjonalnie).

Sposób wykonania:

Wszystko blendujemy na gładką masę, doprawiamy wg, swojego smaku, rozkładamy na papierze do pieczenia suszymy w suszarce do warzyw lub dehydratorze (około 12-14 godz).
Jeśli chcemy w wersji nie surowej pieczemy w 150-160 stopniach (termoobieg) około 1-2 godz. w zależności od grubości spodu i zawartości wody.

Sos pomidorowy:

  • 2 pomidory świeże lub passata
  • pół czerwonej papryki
  • kawałek cukinii
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 2-3 suszone pomidory
  • ząbek czosnku
  • świeża bazylia (kilka listków)
  • łyżeczka oleju zimno tłoczonego
  • zioła prowansalskie, majeranek, oregano
  • sól, pieprz
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Wszystkie składniki blendujemy aż powstanie gładki sos.

Na spód pizzy wykładamy sos pomidorowy, układamy liście sałaty(rzymska, rukola lub inna),następnie dajemy plasterki pomidorów, ogórka, kawałki papryki, pieczarki, dekorujemy listkami bazylii. Na koniec posypujemy płatkami drożdżowymi lub startym parmezanem(jeśli spożywamy nabiał).
Smacznego!

#pizza #rawpizza #nasurowo #bezglutenowapizza

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *