Pijane naleśniki z winem na talerzu
Blog,  Desery,  Przepisy

Pijane naleśniki z pastą orzechową

Z racji tego, że zbliża się weekend i mamy chwilę dla siebie proponuję pijane naleśniki? Sprawdzą się zarówno na śniadanie lub podwieczorek. Naleśniki można zrobić z różnego rodzaju płynów. Były już naleśniki na piwie, cydrze, w związku z tym nadszedł czas na czerwone wino. Nie martwcie się o promile ponieważ alkohol wyparuje podczas smażenia a zostanie tylko aromat i smak wina. Niewątpliwie połączenie wytrawnego wina z orzechowym nadzieniem zaskoczy zapewne Wasze podniebienia. Jajko zastąpiłam siemieniem lnianym, natomiast zamiast pasty orzechowej możecie użyć dżemu z wiśni czy malin.

Składniki na pijane naleśniki (5 sztuk):

  • 1/2 szklanki czerwonego wina (półsłodkie lub wytrawne)
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • kilka łyżek mąki orkiszowej
  • 2 łyżki zmielonych nasion złotego lnu (zastąpi jajko)
  • łyżeczka lub dwie cukru z wanilią lub ziarenka wanilii
  • szczypta soli
  • Krem orzechowy lub dżem jako nadzienie

Wykonanie:

Wlewamy do miski gdzie będziemy mieszać ciasto naleśnikowe wino oraz mleko roślinne, dodajemy zmielone siemię lniane, mieszamy i dodajemy mąkę, cukier z wanilią oraz sól. Wszystko dokładnie mieszamy aby powstało dość płynne ciasto i odstawiamy na pół godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, smażymy naleśniki na złoty kolor. Nakładamy farsz (pastę orzechową) lub dżem owocowy. Na koniec zawijamy pijane naleśniki i polewany syropem klonowym lub daktylowym i serwujemy.

Lubicie kombinować z naleśnikami? Zapraszam w takim razie na budyniowe naleśniki na cydrze

Jeżeli chcecie poznać moje inne przepisy na słodkości zapraszam do kategorii desery na moim blogu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *