Blog,  Napoje,  Naturalne terapie,  Pasty,  Przepisy

Pasta z kurkumy i złote mleko

Kurkuma to jedna z najzdrowszych przypraw, dlatego często gości w moich daniach.

Kurkuma wykazuje wiele właściwości zdrowotnych, działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie, pomaga w walce z kaszlem, bólem gardła czy niestrawnością a nawet działa uspokajająco- więc warto sięgać po nią przed snem.

Gdy robi się zimno na dworze sprzyja to powstawaniu różnego rodzaju infekcji i tzw. przeziębień dlatego warto zaopatrzyć się w naturalne „lekarstwo” na odporność.  

Pastę z kurkumy możemy łatwo przyrządzić w domu i dodawać do różnych potraw lub koktajli.

Do jej wykonania potrzebujemy:

  • świeża lub sproszkowana kurkuma 2-3 łyżki
  • pieprz
  • olej kokosowy lub masło klarowane (łyżeczka )
  • cynamon
  • kardamon
  • ewentualnie kawałek imbiru
  • woda ok.1/3 szklanki

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i mieszamy ok.7 min. aż zrobi się dość gęsta pasta.

Gdy przestygnie przekładamy najlepiej do szklanego słoiczka i chowamy do lodówki. Pastę możemy przechowywać około 1-2 tygodni i używać w razie potrzeby.

Złote mleko czyli napój na odporność

Gotową pastę możemy dodać do mleka aby przyrządzić pyszny, zdrowy napój tzw. złote mleko.

Do tego potrzebujemy szklankę mleka (ja użyłam roślinnego), które podgrzewamy i dodajemy około łyżeczki pasty z kurkumy i mieszamy. Przelewamy do szklanki i pijemy. Gdy chcemy nadać mu słodyczy dodajemy łyżeczkę miodu lub syropu z agawy.

Prawda, że proste?! A jakie zdrowe.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *