Papryczki nadziewane pastą słonecznikową w szklanym pojemniku
Blog,  Przekąski,  Przepisy

Papryczki nadziewane pastą słonecznikową

Chcecie zjeść coś pożywnego na śniadanie czy kolację? Polecam papryczki nadziewane wegańską pastą słonecznikową z suszonymi pomidorami. Świetnie pasuje do świeżego chleba, ale ja dziś nafaszerowałam nią papryczki. Takie danie można spokojnie podawać jako przekąskę na imprezie czy na spotkaniu rodzinnym zamiast pasztetu czy wędliny.

Dwa dni wcześniej namoczyłam pestki słonecznika aby zaczęły kiełkować. Kiełki to bomba witamin i substancji odżywczych. W tej roślince jaką jest słonecznik znajduje się łatwo przyswajalne białko, wapń, selen, cynk i żelazo oraz antyoksydanty. Więc korzystajmy jak najczęściej z darów natury!

Papryczki nadziewane – składniki:

  • papryczki do nadziewania
  • szklanka skiełkowanego słonecznika
  • kilka sztuk suszonych pomidorów
  • olej z pomidorów oraz woda
  • ząbek czosnku
  • sok z cytryny
  • wędzona słodka papryka i ostra (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, jeśli jest zbyt gęsta możemy dodać więcej wody lub oleju. Nadziewamy gotową pastą słonecznikową nasze papryczki, układamy w pojemniku lub na talerzu. Na wierzchu możemy udekorować je dowolnymi kiełkami (ja użyłam rzodkiewki).

Smaczna, zdrowa przekąska, którą można zabrać także do pracy czy szkoły. Taką pastę polecam także zajadać z pokrojonymi warzywami tak jak hummus.

Jeśli chcecie poznać inne przepisy na małe co nie co zapraszam na moje przekąski Więcej apetycznych zdjęć moich przepisów znajdziecie na Instagramie

Papryczki nadziewane pastą słonecznikową

2 komentarze

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *