Orzechowa pasta w słoiku
Pasty,  Przepisy

Orzechowa pasta na kanapki i nie tylko

Pyszna, sycąca i pełna wartości odżywczych orzechowa pasta na kanapki. Stworzyłam ją na bazie orzechów włoskich, tahini i suszonych pomidorów. Jest to propozycja nie tylko dla osób unikających mięsa. Dostarczy nam zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B, witaminę E, magnez, fosfor oraz sporą dawkę błonnika. Pasta świetnie smakuje z krakersami/ chlebkami, ale może zostać także wykorzystana jako dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki lub pesto do makaronu.

Orzechy włoskie są bogate w witaminę A i E, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, między innymi na wzrok. Tahini jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy tłuszczowe omega 6 i omega-9, które nie mogą być syntetyzowane w organizmie ludzkim. Bogata zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych zapobiega również pojawieniu się i rozwojowi miażdżycy. Kwasy te spowalniają proces starzenia jak również chronią przed miażdżycą i chorobami układu krążenia. Więc do dzieła:)

Orzechowa pasta na kanapki – składniki

  • szklanka wymoczonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki oleju lnianego zimno tłoczonego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2-3 suszone pomidory
  • 1łyżeczka płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • odrobina syropu z agawy
  • szczypta soli, pieprzu i kurkumy
  • trochę wody.

Sposób wykonania

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Gdy jest zbyt gęsta dodajemy więcej wody. Nakładamy na krakersy, chlebki, naleśnik lub zjadamy z warzywami pokrojonymi w słupki. Można także nafaszerować pastą paprykę lub cukinię i podawać w formie przekąski. Jeśli znacie już przepis na orzechową pastę to pewnością zainteresuje Was także przepis na pijane naleśniki z pastą orzechową.

Orzechowa pasta

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *