Blog,  Desery,  Przepisy

Mus dyniowo-morelowy z jabłkiem i cynamonem

Jesień zawitała do nas na dobre. Jak sobie umilić ten czas? Zapraszam do wykonania pysznego deseru z wykorzystaniem sezonowego warzywa jakim jest dynia z dodatkiem nuty korzennych przypraw.

Mus dyniowo-morelowy z jabłkiem i cynamonem.

Składniki:

1 dynia (użyłam piżmowej)

1 jabłko

5 moreli suszonych

1 banan

1 łyżeczka syropu z daktyli

1/2 szklanki wody lub sok z pomarańczy

Cynamon, kardamon

Dynię kroimy na kawałki, wyjmujemy pestki i pieczemy w temperaturze 150°C ok.20 min. Morele zalewamy wodą i moczymy około 30 min. Gdy dynia jest już miękka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. W między czasie kroimy jabłka i banana na kawałki. Przestudzoną dynię przekładamy do pojemnika , dodajemy wymoczone i pokrojone morele, banana oraz część jabłka (resztę zostawiamy do dekoracji),syrop z daktyli, cynamon i kardamon oraz wodę/ sok. Wszystkie składniki blendujemy na gładki mus. Gdy jest zbyt gęsty można dodać więcej wody lub soku z pomarańczy. Przekładamy do miseczki, na wierzchu układamy pokrojone jabłka, posypujemy cynamonem i zajadamy.

Właściwości dyni:

1. DZIAŁA PRZECIWZAPALNIE I ANTYNOWOTWOROWE

Pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje się pod twardą skórą dyni zawiera mnóstwo beta-karotenu (ten sam barwnik, z którego słynie marchewka). To właśnie beta-karotenowi dynia zawdzięcza swój jaskrawożółty kolor i silne działanie przeciwzapalne. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc.

2. WZMACNIA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY

Sezon zimowy i grypowy tuż tuż, więc ważne by już jak najszybciej wzmocnić swój układ odpornościowy. Dynia jest bogata w cynk i witaminę C, które są niezbędne dla zdrowego układu odpornościowego. Kubek (245 g) gotowanej dyni zawiera ponad 11 miligramów witaminy C (19% dziennego zapotrzebowania)!Warto jeszcze dodać, że zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne, pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia.

3. DBA O PIĘKNĄ SKÓRĘ

Zamiast wydawać dużo pieniędzy na drogie kremy przeciwzmarszczkowe postaw na zdrowe produkty takie jak np. dynia. Dynia jest jednym z najlepszych pokarmów dla twojej skóry. Ma mnóstwo witaminy A, witaminę C i E, a wszystkie te witaminy skutecznie walczą ze zmarszczkami. Dynia to warzywo szczególnie bogate w witaminę A, która reguluje wytwarzanie łoju w skórze i dba o młody wygląd skóry. Jeden kubek gotowanej dyni zapewnia aż 245% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.

NIE ZAPOMNIJ O PESTKACH DYNI

Pestki dyni to prawdziwy super-pokarm i jeden z najlepszych pokarmów dla naszej urody. Zawierają takie minerały jak cynk, siarkę potas, magnez i wapń. Są niezwykle bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli chcesz zadbać o piękne zdrowe włosy i skórę to pestki dyni z całą pewnością powinny znaleźć się w twojej codziennej diecie. Dodatkowo zwalczają pasożyty, warto jeść je na surowo.

Źródło: surojadek.com

#dynia#warzywasezonowe#jesien#musdyniowy#weganskieprzepisy#deserzdyni#zdrowedeser#weganskiedesery#zdrowie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *