Blog,  Desery,  Przepisy

Malinowe wegańskie ptasie mleczko

To przepis dla tych co uwielbiają słodycze równie bardzo jak ja i chcą je pałaszować bez wyrzutów sumienia.

Zapraszam do zrobienia malinowej pianki, która jest delikatna i puszysta jak chmurka. Bez mleka krowiego, cukru rafinowanego i innych zbędnych składników.

Fajnie sprawdzi się na przyjęcie urodzinowe dla dzieci lub może być słodką niespodzianką dla ukochanej osoby.. a więc do dzieła!

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego 400 ml
5 łyżek cukru pudru z ksylitolu lub syrop z agawy
2 łyżeczki aromatu waniliowego lub laska wanilii
3-4 łyżeczki agaru garść malin lub sok malinowy

Mleko kokosowe (min.80% tłuszczu) chowamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy stałą część mleczka do garnka i dodajemy cukier, laskę wanilii lub ekstrakt waniliowy, podgrzewamy aby cukier się rozpuścił, dodajemy agar (roślinny zamiennik żelatyny) gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Masa zacznie gęstnieć i teraz dodajemy maliny lub sok malinowy i chwilę mieszamy trzepaczką lub blendujemy.

Gotową masę przekładamy do pojemnika na kostki lodu lub silikonowych foremek wcześniej posmarowane olejem kokosowym aby łatwiej wychodziły pianki .

Chowamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjmujemy i zajadamy:)

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *