Blog,  Pasty,  Przepisy

Majonez domowy

Domowy majonez idealny do sałatki lub pasty jajecznej( u mnie sałatka jarzynowa w wersji na surowo).😊💛

Zdrowy bez zbędnych dodatków i konserwantów. Patrząc na skład sklepowych produktów postanowiłam zrobić swój majonez (pyszny i zdrowy)!

MAJONEZ DOMOWY – SKŁADNIKI:

  • 2 żółtka jajka,
  • 1 czubata łyżka musztardy,
  • 500 ml oleju +/- do uzyskania pożądanej konsystencji,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • od 1 łyżki do 2 łyżek octu (ja użyłam jabłkowego)
  • 1-2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu
  • 1/3 łyżeczki czarnego lub białego pieprzu mielonego.

Jajka trzeba sparzyć wrzątkiem. Następnie oddzielam żółtko od białka. Żółtka przekładam do miski. Później dodaję sól, syrop z agawy lub miód, ocet, musztardę. Zaczynam miksować blenderem lub mikserem powoli dolewając cienkim strumieniem olej aż majonez stanie się jednolity i bardzo gęsty. Gotowy majonez domowy przekładam do słoików i trzymam w lodówce.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *