Blog,  Desery,  Przepisy

Jesienny mus dyniowy

Zapewne wielu z nas nie zdaje sobie sprawy ile dobroci skrywa to jesienne warzywo, którym jest dynia.

Ten pomarańczowy, pyszny miąższ, który kryje pod skórą dynia zawiera mnóstwo beta-karotenu. To właśnie dzięki niemu dynia zawdzięcza swój kolor, który działa także przeciwzapalnie. Beta-karoten to silny przeciwutleniacz, pomaga obniżyć ryzyko zachorowania na raka, w tym raka piersi, prostaty i płuc. Poza tym wspiera odporność organizmu dzięki dużej zawartości cynku, witaminy C i A. Warto ją więc wprowadzić do swojego menu.

Przepis na mus dyniowy jest dziecinnie prosty, można go wykorzystać do gofrów, naleśników, budyniu czy innych deserów. Wystarczy wcześniej upiec dynię w piekarniku i dodać kilka składników i przyprawy.

Kto się skusi ? Zapraszam do przepisu.

Składniki na dwie porcje:

  • szklanka pieczonej dyni (u mnie piżmowa)
  • pół szklanki owoców kaki (mogą być inne ulubione owoce)
  • pół szklanki mleka roślinnego lub soku z pomarańczy
  • łyżeczka cukru kokosowego lub innego słodzika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli kłodawskiej lub himalajskiej
  • jogurt kokosowy do dekoracji i dowolne owoce (borówki, pestki granatu, banan, maliny)

Wykonanie:

Upieczoną dynię kroimy na kawałki i przekładamy do pojemnika, gdzie będziemy blendować, dodajemy kaki lub inny słodki owoc, mleko roślinne (użyłam kokosowe) lub sok z pomarańczy, cynamon, kardamon, sól i wszystko blendujemy na gładką masę, gdy jest zbyt gęsta można dodać więcej mleka lub wodę.

Gotowy mus przekładamy do szklaneczek, na wierzch dajemy jogurt kokosowy oraz dowolne owoce.

Chcesz zobaczyć jak go robiłam to obejrzyj krótki filmik.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *