Blog,  Desery,  Przepisy

Jaglany budyń dyniowy w dwóch wersjach

Sezon na dynię w pełni więc korzystajmy z niej póki możemy. Kolejną propozycją na przemycenie dyni zwłaszcza dzieciom jest jaglany budyń dyniowy, który można zrobić w kilku wersjach smakowych.

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • dwie szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowo-kokosowe)
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • dodatki: cynamon, kardamon, cukier kokosowy, syrop daktylowy, dowolne owoce, orzechy, kakao lub gorzka czekolada.

Sposób wykonania:

Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą, wrzucamy do garnka, dodajemy szklankę wody i jedną szklankę mleka, szczyptę soli. Gotujemy do miękkości, następnie wlewamy pozostałą część mleka, dodajemy dynię, przyprawy i blendujemy na gładką masę do konsystencji budyniu.

Jedną część budyniu przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem kokosowym i amarantusem, układamy dowolne owoce oraz orzechy. Do drugiej części dajemy łyżkę syropu daktylowego, wsypujemy kakao lub wlewamy rozpuszczoną czekoladę, mieszamy i mamy gotowy budyń czekoladowy, dodajemy borówki, orzechy i kawałki czekolady lub nasiona surowego kakao.

Smacznego.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *