Blog,  Desery,  Przepisy

Gofry orkiszowo gryczane

Na myśl o gofrach przypomina się beztroskie lato…a może by tak odtworzyć smakowe wspomnienia i zrobić zdrowszą wersję tego deseru.

Kto z Was nie jadł pysznego, chrupiącego gofra z bita śmietaną czy owocami podczas wakacji?

Ja postanowiłam zrobić orkiszowo-gryczane gofry z musem dyniowym, owocami lub po prostu z cukrem pudrem. Smak i zapach korzennych przypraw nadaje jesiennego klimatu.

A więc do dzieła!

Składniki:

  • pół szklanki bio mąki orkiszowej (pełnoziarnista)
  • około pół szklanki bio mąki gryczanej
  • pół szklanki mleka roślinnego lub zwykłego (użyłam ryżowo-kokosowe)
  • 2 jajka
  • łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego(mało opcjonalnie)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • cukier waniliowy/aromat waniliowy
  • szczypta kardamonu
  • około pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do pojemnika, gdzie będziemy miksować składniki wbijamy jajka, wsypujemy mąki, cukier waniliowy i kokosowy, aromat waniliowy, kardamon, cynamon, proszek do pieczenia, olej kokosowy, szczyptę soli oraz mleko.

Miksujemy na lekko gęstą masę, odstawiamy na około 20 min. Po tym czasie ciasto przelewamy do silikonowych form do gofrów posmarowanych wcześniej olejem kokosowym.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni okol 25 min aż zrobią się chrupiące.

Wyjmujemy z formy i dodajemy ulubione dodatki (mus dyniowy, dżem, cukier puder, owoce, bita śmietana lub rozpuszczoną czekoladę).

Smacznego.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *