Falafel w wersji wegańskiej - foto
Blog,  Obiady,  Przepisy

Falafel w wersji wegańskiej

Falafel w wersji wegańskiej czyli kotleciki z ciecierzycy. Do tego sałatka z kapusty pekińskiej oraz sos czosnkowy z koperkiem i zdrowy obiad gotowy. Z pewnością przypadnie do gustu nawet tym osobom które preferują mięso. To danie to jedno z ulubionych mojego męża, który stwierdził że smakują jak mięsne kotlety mielone. Dopiero od niedawna odstawił mięso i jeszcze czasami tęskni za jego smakiem. Dlatego zrobiłam dla niego Falafel w wegańskiej wersji.

Składniki:
  • Szklanka ciecierzycy
  • Jedna cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
Przyprawy:

sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, sproszkowane nasiona kolendry, kminek, przyprawa do mięsa mielonego, bazylia i gałka muszkatołowa, posiekana natka pietruszki.

Wykonanie:

Szklankę ciecierzycy namoczyć w wodzie przez noc. Następnie zblendować z cebulką, dwoma ząbkami czosnku, odrobiną wody i soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, wędzoną papryką, ostrą papryką, kminkiem, bazylią, gałka muszkatołową, przyprawą do mięsa mielonego, na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki (można też dodać kolendry).
Na koniec uformować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju aż zbrązowieją.
Falafel w wersji wegańskiej możemy podawać z sałatką i sosem czosnkowym z koperkiem. Jeśli chcecie zapoznać się z innymi równie ciekawymi i smacznymi przepisami to zapraszam do działu obiady

Będzie mi miło jeśli polubicie mój profil na Facebooku lub Instagramie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *