Gotowy domowy chleb żytni na zakwasie
Blog,  Przepisy

Domowy chleb żytni na zakwasie

Upieczenie własnego domowego chleba choć wydaje się skomplikowane w rzeczywistości nie jest aż takie trudne. Z pewnością wymaga trochę czasu i cierpliwości. Za to satysfakcja z pysznego, chrupiącego chleba rekompensuje cały trud. Wystarczy mieć gotowy zakwas chlebowy najlepiej własnej produkcji. Zakwas to nic innego jak połączenie mąki żytniej i wody. Codziennie dokarmiamy go dokładając po łyżce mąki i wody. Już po 7- 10 dniach mamy gotowy zakwas, z którego możemy upiec chleb.

Domowy chleb. Pierwszy etap (rozczyn)

  • 400 g zakwasu żytniego(10 dniowy)
  • 400 gramów mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 400 ml wody

W pierwszym etapie przed upieczeniem chleby należy zrobić rozczyn dodając do zakwasu żytniego mąkę żytnią, wodę przegotowaną i ostudzoną do temperatury ok 35 -40 stopni. Wszystko mieszamy w misce glinianej lub ceramicznej, przykrywamy gotowy zaczyn folią spożywczą oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-12 godzin. Na drugi dzień zaczyn powinien podwoić objętość.

Drugi etap (ciasto na chleb)

  • 200 g mąki żytniej
  • 200 mililitrów wody
  • 200 g mąki orkiszowej lub inna
  • 2 łyżki soli kamiennej

Teraz przystępujemy do etapu II czyli robimy ciasto na chleb. Na początek do gotowego rozczynu dodajemy mąkę żytnią i orkiszową lub tylko żytnią, wodę i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 2 godziny (można postawić przy kaloryferze). Po tym czasie ciasto chlebowe przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu możemy posypać je ziarnami słonecznika lub sezamu a następnie chowamy do piekarnika aby jeszcze podrosło na około jedną godzinę.

Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza i pieczemy 15 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy ok. 50 min. Kiedy po tym czasie spód chleba nie będzie jeszcze dopieczony to przedłużamy wypiek o 15-20 minut. Stan wypieczenia sprawdzam stukając w spód chleba. Jeśli wydaje głuchy odgłos chleb jest gotowy. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Na koniec gdy przestygnie możemy kroić domowy chleb i cieszyć się jego smakiem. Bez wątpienia będzie lepszy niż chleb ze sklepu.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *