Cynamonowe bułeczki wegańskie na talerzu
Blog,  Desery,  Przepisy

Bułeczki cynamonowe wegańskie

Przepis na orkiszowe drożdżowe wegańskie bułeczki cynamonowe to świetna alternatywa dla słodkich bułek z pszennej mąki. Cynamon korzystnie wpływa na nasze zdrowie dzięki zawartości substancji antybakteryjnych, przeciwwirusowych, przeciwgrzybiczych dodatkowo rozgrzewa i obniża poziom cukru we krwi. Więc jest idealny dla ludzi, którzy nie chcą sobie odmówić słodkości o poranku ale pragną także dbać o swoje zdrowie.

Składniki na wegańskie bułeczki cynamonowe

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej (bio)
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki oleju roślinnego (użyłam słonecznikowy)
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • masło roślinne lub olej
  • 4 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowy
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • owoce lub orzechy (opcjonalnie)

Bułeczki cynamonowe – sposób wykonania

Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Wlewamy pół szklanki mleka do garnka i lekko podgrzewamy (do 40 stopni), dodajemy łyżkę cukru, rozkruszone drożdże i mieszamy chwilę aż składniki się rozpuszczą. Następnie zostawiamy zaczyn na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować.

W tym czasie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasz zaczyn i resztę mleka, następnie sól, olej i wyrabiamy ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne.Odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie część ciasta rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy aby nadać mu kształt prostokąta, nie może być zbyt cienkie aby móc je zawijać.

Smarujemy ciasto olejem lub masłem roślinnym i posypujemy obficie cukrem kokosowym i cynamonem, możemy nałożyć jabłka lub inne owoce aby bułeczki były bardziej soczyste lub posypujemy orzechami (np.pekan).Zawijamy w rulon a następnie kroimy na kawałki ok 3-4 centymetra.

Kładziemy na blaszce do pieczenia, wcześniej wyłożonej papierem, odstawiamy do wyrośnięcia na około 15- 20 minut.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy 25-30 min aż się zarumienią.

Na koniec po upieczeniu gdy przestygną polewamy lukrem cytrynowym .

Lukier robimy z soku z połowy cytryny, odrobiny gorącej wody i cukru pudru.

Jeśli chcecie poznać inne przepisy i sposoby na słodkości to zapraszam na moje desery

Zapraszam do polubienia mojego profilu na portalu społecznościowym Facebook.

Cynamonowa bułeczka wegańska

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *