Desery,  Przepisy

Naleśniki na cydrze budyniowe

Budyniowe naleśniki ( bez glutenu) na cydrze z karmelizowaną gruszką to oryginalny pomysł na deser, z pewnością jest godny uwagi dla każdej Pani Domu ponieważ jest smaczny i zdrowy.

Naleśniki na cydrze, mięciutkie, pięknie pachnące waniliowym budyniem, czego chcieć więcej?  Dodatek cydru nada nuty jabłkowej oraz dodatkowo spulchni nasze ciasto a możecie je podawać z ulubionym nadzieniem lub z karmelizowaną gruszką. Polecam je wszystkim smakoszom naleśników.

Naleśniki na cydrze – Składniki:

  • szklanka cydru jabłkowego
  • opakowanie budyniu waniliowego 
  • jajko lub dwie łyżki zmielonego siemienia lnianego (złote)
  • szczypta soli
  • rozpuszczona łyżka masła lub olej roślinny

Wykonanie:

Na początek do miski wlewamy cydr, dodajemy budyń i jajko lub w wersji wegańskiej siemię lniane, szczyptę soli oraz tłuszcz. Następnie wszystko dokładnie mieszamy aby powstało dość płynne ciasto i odstawiamy na około 15 min. Po Tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy cydrowe naleśniki na złoty kolor. Na koniec podajemy z ulubionym nadzieniem lub owocami w moim przypadku gruszka.

Jeśli lubicie eksperymenty z naleśnikami to polecam także pijane naleśniki z pastą orzechową

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *