Blog,  Desery,  Przepisy

Budyń jagodowy-smaki lata

Przedstawiam Wam pyszny przepis na wegański budyń jagodowy, który smakuje wyśmienicie i pachnie latem.

Przepis na dwie porcje:
1 szklanka kaszy jaglanej ekologicznej
2 i pół szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki jagód leśnych
1 łyżka cukru np kokosowy lub syrop z agawy
szczypta soli.

Wykonanie: kaszę przepłukać w gorącej wodzie i zagotować z mlekiem kokosowym lub innym roślinnym i szczyptą soli. Gdy kasza wchłonie cały płyn zdjąć z ognia i oddać pół szklanki mleka.Kaszę zblendować dokładnie aż uzyska konsystencje budyniu. Dodać pół szklanki jagód (kilka zostawić do dekoracji) i ponownie zblendować. Przełożyć do miseczki i udekorować jagodami, można posypać jeszcze cukrem kokosowym.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *