Bezglutenowego tort makowy na talerzu
Blog,  Desery,  Przepisy

Bezglutenowy tort makowy

Przyznam się, że pierwszy raz piekłam bezglutenowy tort makowy i wyszedł pyszny nie skromnie mówiąc . Lekko wilgotne ciasto makowe pachnące migdałami oraz kokosowy krem to połączenie idealne. Sprawdzi się jako prezent mikołajkowy dla kogoś kto lubi słodkości. Można też zrobić taki tort na święta aby sprawić radość nie tylko dzieciom ale też dorosłym łasuchom.

Składniki na bezglutenowy tort makowy

Ciasto/biszkopt:

  • 100 -150g maku wytłoczyny z nasion konopi po produkcji mleka(dodatkowo dałam do maku)
  • 500-600 ml mleka roślinnego np.(konopne/ migdałowe)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • Pół kostki masła lub olej kokosowy
  • ok.200 g. mąki migdałowej
  • 3-4 łyżki mąki bezglutenowej, może być (ryżowa, kokosowa, z ciecierzycy)
  • aquafaba ( woda po ugotowaniu ciecierzycy lub zamiennie białka jaj )
  • 4-5 żółtek jaj
  • szczypta soli kłodawskiej
  • ekstrakt migdałowy kilka kropli
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub ziarenka wanilii
  • sok z cytryny lub pomarańczy /herbata do nasączenia biszkoptu

Bezglutenowy tort makowy składniki na krem:

  • Puszka mleka kokosowego (stała część)
  • 3/4 kostki masła lub 200 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżeczki agaru(zamiennik żelatyny)
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki wiórek kokosowych

Wykonanie bezglutenowego tortu makowego

Na początek mak zalewamy mlekiem roślinnym (najlepiej na całą noc), następnie gotujemy go na małym ogniu aż mak wchłonie cały płyn. Jeśli macie maszynkę to możecie przemielić mak. Dodajemy masło lub olej kokosowy, cukier, ekstrakt waniliowy lub cukier z wanilią, sól i blendujemy.

Następnie dodajemy mąki, 4-5 żółtek, pianę z ubitej aqufaby lub jaj i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180°C, pieczemy ok 45-50 min do suchego patyczka. Gdy przestygnie kroimy na dwie części i nasączamy herbatą z sokiem pomarańczowym lub cytrynowym.

Teraz z kolei zabieramy się za zrobienie kremu kokosowego. W tym celu stałą część mleka kokosowego przekładamy do garnka i podgrzewamy, dodajemy agar i zagotowujemy ok 2 min. Studzimy i dodajemy masło lub ubitą śmietankę, syrop z agawy, mieszamy dokładnie aby połączyć składniki. Na sam koniec wrzucamy wiórki kokosowe. Chowamy na pół godziny do lodówki. Powinien wyjść gęsty krem, który nakładamy na pierwszą warstwę ciasta (biszkoptu), nakładamy druga część ciasta i resztę kremu kokosowego. Na koniec posypujemy wiórkami kokosa i kolorowymi kuleczkami. Zapraszam po inne moje przepisy na desery.

Bezglutenowy tort makowy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *