Wegańskie brownie foto
Blog,  Desery,  Przepisy

Bezglutenowe wegańskie brownie czekoladowe z gruszkami

Zapach ciasta czekoladowego na przykład w niedzielne popołudnie to coś co łasuchy lubią najbardziej, ponieważ każdy lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego. Na przykład wegańskie brownie 🙂

A gdyby tak ciasto było nie tylko smaczne ale i w zdrowszej wersji bo bez jajek, glutenu czy nabiału.? Dlatego chcę Wam dzisiaj zaprezentować przepis na bezglutenowe wegańskie brownie czekoladowe z gruszkami. Ciasto jest mocno czekoladowe a słodka gruszka i aromat pomarańczy dodatkowo podkręcają smak i z całą pewnością możemy je jeść bez wyrzutów sumienia. To co…robimy?

Składniki:
  • dwie szklanki mąki bezglutenowej (mieszanka mąk bezglutenowych)
  • szklanka mleka roślinnego (sojowe, owsiane lub inne)
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego lub innego roślinnego
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 4 łyżki kakao
  • 150 ml.wody po ugotowanej ciecierzycy, która zastąpi jajka (aquafaba)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1 łyżka przyprawy do piekarnika (opcjonalnie)
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego lub innego
  • szczypta soli
  • 3 obrane gruszki
Wykonanie:

Nasze wegańskie brownie zaczniemy robić od przesiania dwóch szklanek mąki, następnie wsypujemy cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, kakao, aromat pomarańczowy, szczyptę soli. Kolejnym etapem będzie dodanie rozpuszczonego oleju kokosowego. Miksujemy aż składniki się połączą. Ubijamy naszą aqufabę (schłodzoną wcześniej w lodówce) ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy ją do reszty składników i delikatnie mieszamy. Przelewamy masę do formy wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy gruszki do ciasta ogonkiem do góry i pieczemy w 180 stopniach około 40-50 min do suchego patyczka. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i czekamy aż chwilę odpocznie. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia, polewamy przygotowaną wcześniej polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałów lub pistacjami. Na koniec gdy polewa już stężeje możemy kroić i wykładać nasze wegańskie brownie na talerze.

Polewa czekoladowa składniki i wykonanie:

Aby wykonać polewę czekoladową do naszego wegańskiego brownie będziemy potrzebować gorzką czekoladę, syrop z daktyli lub agawy i mleko roślinne. Gorzką połamaną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka roślinnego i słodzika aż zrobi się szklista i lejąca. Na koniec polewamy nią wegańskie brownie. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.

Jeśli chcecie zobaczyć jak robiłam inny wegański deser czyli wegańskie pralinki to kliknij tutaj

Wegańskie brownie

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *