Blog,  Desery,  Przepisy

Tofurnik czyli wegański „sernik” z polewą czekoladową!

Macie ochotę na coś słodkiego ale i tez zdrowego bez glutenu,nabiału i cukru to przepis jest dla Was.Tofu idealnie zastępuje ser,jest neutralny w smaku,niektórzy uważają,że jest nawet mdły dlatego nadaje się jako baza różnych deserów,nijaki smak tofu można wzbogacić sokiem z cytryny,wanilią lub czekoladą.

Przepis:
Dwie kostki tofu po 200 g
Puszka mleka kokosowego min.80%
Opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
Łyżeczka sody oczyszczonej
3-4 łyżki syropu z agawy lub pół szklanki cukru trzcinowego
Sok i skórka z cytryny (mogą być dwie jeśli ktoś lubi bardziej kwaśny smak)
Aromat waniliowy lub laska wanilii
Szczypta soli

Tofu rozdrabniamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy skórkę cytrynową, syrop z agawy,mleczko kokosowe,sól,sodę i blendujemy na gładką masę.Dodajemy budyń waniliowy i dokładnie mieszamy.
Masę „serową” przekładamy na blachę wyłożona biszkoptami-pomijamy gdy chcemy sernik bezglutenowy.
Pieczemy ok.50 min.w 180°C aż sernik się zarumieni, następnie studzimy i chowamy do lodówki najlepiej na noc.Polewamy rozpuszczoną czekoladą.

#tofurnik #sernikwegański #tofu #ciastowegańskie #deser #bezglutenu #beznabialu #zdrowydeser #przepisy #kuchniaroślinna #pyszności #słodycze#sernik #wegańskieprzepisy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *